11/5/2017.

Četvrtak, 11.5., 12-18h

Projekt Zagreb bijeli grad 1920., premijerno izveden 22.04.1920. u Galeriji Klovićevi dvori u Zagrebu . Ovim projektom slavi se Dan planeta zemlje kroz niz događanja i EDU majstorskih radionica.

Projekt Zagreb bijeli grad 1920. nastao je kao dio praktičnog rada Diplomskog studija kostimografije kolegija Primijenjena kostimografija II i III pod mentorstvom doc. dr. art. Ivane Bakal. Polazište je u primijenjenoj i likovnoj umjetnosti, tradiciji i povijesti grada Zagreba te izvedbenim umjetnostima. Projekt Zagreb bijeli grad 1920. vodi nas vremeplovom u davno zaboravljene dvadesete godine prošloga stoljeća uz zvuke čarlstona, perlica i bogatstvo perja, uz pjesmu i ples.

Osmislili su ga studenti Tekstilno-tehnološkog fakulteta uz mentoricu i nastavno osoblje, te su kao suradnike i suautore pozvali kolege studente sa Akademije dramskih umjetnosti, Akademije likovnih umjetnosti, Muzičke akademije, učenike Škole primijenjene umjetnosti i dizajna i njihove nastavnike, korisnike Centra za osobe s posebnim potrebama dislocirane jedinice Sesvetski Kraljevac. U projektu uz studente i nastavno osoblje sudjeluju i etablirani umjetnici i majstori zanata. Uz radionice kostimografije održali smo predavanje, performans te reviju.
Pogled unazad vraća nas i u povijest hrvatskog kazališta i Teatar marioneta i njegove istaknute stvaraoce.

Projekt Zagreb bijeli grad 1920 se u sklopu projekta READY MADE ILICA predstavlja jednodnevnom izložbom kostima nastalih na radionicama, projekcijom snimke događanja te živim slikama (studenti obučeni u kostime koje su sami izradili).

¸

Jedan od ciljeva projekta je i problematiziranje alarmantnog stanja u poticanju i održivosti umjetničkih majstorskih zanata neophodnih za realizaciju povijesne odjeće i realizaciju povijesnih kostima.