The Ilica Project: Q'ART deals with the transformation of abandoned public spaces in the center of Zagreb, in its main street, Ilica. The goal is to change the urban experience in the long term through the social activities of artists, associations, universities, crafts and citizens within the community. 7. 6. – 9. 6.

The Ilica Project: Q'ART deals with the transformation of abandoned public spaces in the center of Zagreb, in its main street, Ilica. The goal is to change the urban experience in the long term through the social activities of artists, associations, universities, crafts and citizens within the community. 7. 6. – 9. 6.

Početna stranica » arhitektura

U sklopu ovogodišnjeg programa Projekta Ilica: Q’ART Arhitektonski fakultet održat će dio nastavnih i van nastavnih aktivnosti svojih predavača/ica i studenata/ica u okviru koji će se izrađivati participativni modeli za urbanistička i arhitektonska mikro rješenja na razini lokalne zajednice.

Pored aktivnosti Arhitektonskog fakulteta, održat će se i aktivnosti partnerskih udruga Društva Arhitekata Zagreba u okviru inicijative “Akupunktura grada”, kao i udruge FabLab koja će održavati “Kreativne radionice digitalne proizvodnje”.

Aktivnosti Af

Zadatak Arhitektonskog fakulteta je da potakne kreativni potencijal novih naraštaja arhitekata te pritom očuva svijest o vrijednostima i posebnostima prostora.
Katedra za urbanizam, prostorno planiranje i pejsažnu arhitekturu Arhitektonskog fakulteta u svom nastavnom procesu istražuje procese i promjene grada te suvremene pristupe u promišljanju urbanizma i prostornog planiranja. Posebno mjesto u edukaciji zauzimaju oblikovanje i planiranje grada Zagreba. Istražuju se teme poput stvaranja i uređenja javnih prostora, revitalizacije zapuštenih područja te urbanističkih strategija preobrazbe grada.
Izložba studentskih radova više kolegija Studija arhitekture i urbanizma ukazati će na različite modele unaprjeđenja i revitalizacije grada Zagreba.

Aktivnosti Akupunkture grada

Akupunktura grada je inicijativa autora doc. dr.sc. Kristine Careve i doc. dr.sc. Renea Lisca stasala pod okriljem Društva arhitekata Zagreba, koja se kontinuirano provodi od 2009. godine razvijajući metodologije participativnog i interdisciplinarnog djelovanja s ciljem osmišljavanja malih i učinkovitih intervencija urbane transformacije u svrhu poboljšanja kvalitete gradskog života. Akupunktura grada najčešće uključuje interdisciplinarne radionice namijenjene studentima (diplomskog studija) te mladim stručnjacima koji kroz mentorirani kreativni proces te poticani kontakt sa stanovnicima i upravljačkim strukturama dobivaju praktična saznanja o prednostima i zahtjevima uspješnog djelovanja u javnom gradskom prostoru.

U okviru ovogodišnjeg Q’ART događanja Akupunktura grada predstavit će se izložbom koja prezentira dio njezina devetogodišnjeg djelovanja.

Aktivnosti FabLab

Zanimaju vas digitalne tehnologije? Imate li ideju koju želite provjeriti? Želite li proizvesti neki vlastiti predmet? Ako je neki odgovora da, dođite na kreativne radionice digitalne proizvodnje. Ovdje će te se upoznati i moći raditi sa uređajima poput lasera, CNC uređaja, robotske ruke ili 3D printera. Želimo da ove alate, upoznate i pomoću njih izradite vlastite predmete, poput torbice ili majice s vlastitim crtežom, privjeska s vlastitim crtežom, vlastiti pečat, svoj dizajn sapuna ili oslikane keramike. Upoznajte sa 3D modeliranjem i izradite predmet na 3D printeru. Kombinirajte svoje vlastite vještine i rukom izrađene sadržaje i iskoristite ih za digitalnu proizvodnju, uz pomoć 3D skenera. Dođite i izradi svoj jedinstveni predmet!

Svakodnevno će te imati priliku vidjeti i dobiti informaciju o uređajima za digitalnu proizvodnju i suvremene proizvodne procese kao što su CNC glodalica za vosak, sapun ili gumu, Laser za graviranje plastike ili drveta, 3D printer za ispis predmeta od plastike, 3D skener za skeniranje predmeta, multifunkcionalna robotska ruka, rezač folija i transfer na tekstil.

Pozivamo stanovnike lokalne zajednice i sve zainteresirane od najmlađih do najstarijih da nam se pridruže od 10:00 do 20:00 sati.