Projekt Ilica: Q'ART bavi se transformacijom napuštenih javnih prostora u središtu Zagreba, odnosno u njegovoj glavnoj ulici Ilici. Cilj je dugoročno promijeniti urbano iskustvo kroz društveno djelovanje umjetnika, udruga, sveučilišta, obrta i građana unutar zajednice. 18.5.—25.5. 2018.

Projekt Ilica: Q'ART bavi se transformacijom napuštenih javnih prostora u središtu Zagreba, odnosno u njegovoj glavnoj ulici Ilici. Cilj je dugoročno promijeniti urbano iskustvo kroz društveno djelovanje umjetnika, udruga, sveučilišta, obrta i građana unutar zajednice. 18.5.—25.5. 2018.

Početna stranica » izvedbene umjetnosti

Platforma HR prostor je okupljanja plesnih umjetnika, koreografa, plesača, autora, publike, ali i točka dodira hrvatske, regionalne i međunarodne plesne scene. Kroz različite sadržaje, strukture i formate, plesni i izvedbeni umjetnici razmijenjuju svoja znanja, iskustva, razmišljanja, ideje, individualne i kolektivne pristupe plesu, kritički promišljaju, analiziraju i razgovaraju o stanju, položaju i razvoju suvremene plesne scene.

Potaknuti kontinuitetom, ali i aktualnošću problema prostornih resursa na hrvatskoj plesnoj sceni, odnosno nepostojanju adekvatnog prostora za rad i izvedbu, cijeli koncept Platforme HR usmjerili smo ka upoznavanju, senzibiliziranju i educiranju šire kulturne i društvene zajednice s problematikom plesne scene.

U tom smo kontekstu uspostavili dijalog unutar same plesne zajednice, ali i pokrenuli suradnju s dionicima projekta Q’ART – koji ukazuje na problem neiskorištenih poslovnih, proizvodnih, javnih prostora dužinom najfrekventnije zagrebačke ulice, Ilice, prepoznajući ih kao zajedničko dobro koji može udomiti kulturne i umjetničke sadržaje, povećati njihovu vidljivost, okupiti ljude i potaknuti ih na korištenje tih sadržaja izvan uobičajenih institucionalnih okvira. Projektom se želi oživjeti dio urbanih struktura i aktivirati njezine kulturne i umjetničke potencijale.

Suradnja Platforme HR s projektom Q’ART ostvarit će se na način da akteri plesne scene ulaze u nekolicinu neiskorištenih i devastiranih prostora u Ilici, interveniraju u prostoru svojim tijelima, pokretom, glasom te transformiraju u izvedbene, radne i suradničke prostore dajući im time nove funkcije, forme, namjene i identitet.

Ove godine, prostor Ilice 69, uz podršku Platforme HR, plesna scena pretvara u prostor zajedničkog djelovanja s ciljem predlaganja modela korištenja i ostvarivanja dugoročnog rješenja prostorne infrastrukture.

Namjera ovakvog izdanja Platforme HR je kroz interdisciplinarnost i intermedijalnost cijelog projekta potaknuti interes šire zajednice za ples i plesnu umjetnost, plesne predstave približiti građanima, učiniti ih dostupnijima, te ih interaktivno uključiti u umjetničke procese i invencije.

Program ovogodišnje Platforme HR ostvaruje se kroz nekoliko aktivnosti:
1) Program vezan uz predstavljanje nacionalne plesne scene koje su osmislile strukovne udruge UPUH i PULS u prostoru Ilice 69

2) Istraživački projekti vezani uz umjetničke procese kroz projekt TASK

3) Izvedbeno-diskusijski model ostvaren kroz suradnju s NDA CRO. NDA CRO djeluje kao otvorena platforma koja nizom javnih projekata promišlja specifične potrebe plesne scene kako na lokalnoj tako i na nacionalnoj razini. Na Platformi HR prezentirat će se u formatu Talk Talk Rouletta, te Peep Showa

4) Selekcija predstava organizatora – Plesni centar Tala odabrao je nekoliko recentnih predstava hrvatskih umjetnika čije adaptirane i prilagođene verzije prikazuje u izvedbenom dijelu festivala

5) Programi vezani uz urbanu kulturu i mlade kroz Streetformu

Ostali sadržaji koji prate program Platforme HR:
– glazbeno umjetnički program (DJ, razgovori s koreografima): Mali Cafe, Ul. Đure Arnolda 1,
– Pop up performansi – 11. – 25.5. javne gradske površine i gradski prijevoz
– info štand Platforme HR – 11. – 25.5. Trg bana Josipa Jelaćića (ugao s Gajevom)

PLESNI CENTAR TALA

Plesni Centar Tala je neprofitna umjetnička organizacija osnovana 2000. godine.
Djelatnost naše organizacije je popularizacija suvremenog plesa kod djece, mladeži i odraslih. Bavimo se pripremom i izvedbom različitih programa na području suvremenog plesa, a prioritet imaju sljedeći programi:
– produkcija i izvedba kazališnih predstava, plesnih projekata i manifestacija
– edukacijski programi sa širokim spektrom plesnih tehnika
– organizacija radionica i rezidencijalnih programa
– organizacija festivala PLATFORMA HR
– umrežavanje s domaćom i međunarodnom plesnom scenom
– sudjelovanje u lokalnim, regionalnim i međunarodnim projektima kroz partnerske mreže
– podržavanje inicijativa za razvoj plesne umjetnosti i kulturnih politika od interesa za lokalnu plesnu zajednicu