Projekt Ilica: Q'ART bavi se transformacijom napuštenih javnih prostora u središtu Zagreba, odnosno u njegovoj glavnoj ulici Ilici. Cilj je dugoročno promijeniti urbano iskustvo kroz društveno djelovanje umjetnika, udruga, sveučilišta, obrta i građana unutar zajednice. 18.5.—25.5. 2018.

Projekt Ilica: Q'ART bavi se transformacijom napuštenih javnih prostora u središtu Zagreba, odnosno u njegovoj glavnoj ulici Ilici. Cilj je dugoročno promijeniti urbano iskustvo kroz društveno djelovanje umjetnika, udruga, sveučilišta, obrta i građana unutar zajednice. 18.5.—25.5. 2018.

Početna stranica » knjiga

Knjižni blok je neprofitna udruga koja već sedmu godinu promovira knjigu i nastoji u široj zajednici ali i državnim institucijama osvijestiti sve teži položaj knjige i svih sudionika u njezinom lancu.
Pad čitanosti i prodaje knjiga, zatvaranje izdavačkih kuća i knjižara, izostanak adekvatne kulturne politike koju prati organizacijska i infrastrukturna devastacija, fragmentiranje sektora zbog ovisnosti o nestalnim i premalim sredstvima lokalnih i državnih institucija, samo su neke od pojava koje pozivaju na uzbunu i promišljanje o alternativama.

Umire li knjiga, na koji će se način i s kojim posljedicama transformirati njezina publika? Što nastaje kada jedna kultura biva lišena književnika, urednika, dizajnera, ilustratora, grafičara, književnih kritičara i medija koji tu vrstu umjetnosti i kulture približavaju, komuniciraju i distribuiraju? Možemo li ih imati ako im ne osiguramo materijalna sredstva za proizvodnju? Kakva je naša književna produkcija i tko je njezina publika? Kako ih danas obrazujemo za kritičko čitanje?

Zapušteni i zanemareni gradski prostori imaju kapaciteta udomiti brojne organizacije civilnog društva koje proizvode kulturu i umjetnost, a nemaju svoje prostore i osnovne uvjete za rad, a svojim bi djelovanjem u lokalnim zajednicama (otvaranjem kulturnih domova, knjižnica, knjižnih kubova i drugih mjesta na kojima se promovira knjiga i čitanje) mogli podići kvalitetu života.

Projekt Ilica: Q’ART omogućit će da ta ideja zaživi barem kao gesta u okviru trajanja festivala, ali i javnu demonstraciju zahtjeva za potrebnom infrastrukturom, participativnosti i komunikacijom između kulturnih i umjetničkih radnika i onih koji konstituiraju njihovo polje – publike.

Programi koje smo predvidjeli raznoliki su i uključuju pisce, izdavače, ilustratore i dizajnere, književne kritičare, urednike i blogere, stručnjake za autorska prava, predavače i knjižničare, ali i kvizove i zabavu. I posljednje ali ne manje važno – građane, stanovnike i druge znatiželjnike. Za njih smo pripremili radionice čitanja i pisanja, knjišku oazu u kojoj će svatko moći donijeti ili odnijeti pročitanu i željenu knjigu, dok će književni kritičari, urednici i pisci biti u neposrednom kontaktu s publikom, pasioniranim čitateljima ali i onima koji se ovdje slučajno zateknu.

Tih će 8 dana, uz nadu da će s vremenom ograničeni festivalski period pretvoriti i u neku svjetliju budućnost, Ilica biti mali laboratorij ideja, umjetničkih praksi i aktivnosti, intelektualne slobode i raznolikosti – upravo ono što čini neki grad ali i svaku lokalnu zajednicu vibrantnom i produktivnom.

PROGRAM u Ilici 87

19. – 25. 5. 2018.

DONESI – ODNESI // RAZMJENA KNJIGA
19. – 25. 5. 2018.
Vikendom: od 10 do 20 sati
Radnim danom: od 15 do 20 sati

Subota

Kako sam napravila svoju prvu slikovnicu? (razgovor)
19. 5. u 12 sati
Sudjeluje: Noa Geras (ALU)

Radionica za izradu bookmarka (radionica za djecu)
19. 5 u 16 sati
Voditelji: Noa Geras i Petar Vranjković, studenti ALU

Kako se tiskaju knjige?
19. 5. u 17 sati
Gost: Tomislav Delorco, tiskar

Čitajmo naglas (mini natjecanje u čitanju naglas)
19.5. u 18 sati
Voditeljica: Snježana Berak, predsjednica Hrvatskog čitateljskog društva

VREMEPLOV
Šezdesete u Zagrebu (predavanje i razgovor)
19. 5. u 19 sati
Povodom izložbe Šezdesete u MUO prof. dr. Ivo Goldstein, suautor i urednik tvotomnog izdanja Povijest grada Zagreba (2014.) održat će predavanje „Šezdesete u Zagrebu“. To su godine velike ekonomske ekspanzije i kulturnog razvoja grada koje su udarile temelje modernog Zagreba u gospodarstvu ali i u arhitekturi, urbanizmu, kulturi i obrazovanju.
Predavač: prof. dr Ivo Goldstein


VREMEPLOV
Moderna 30 (30 – godina Modernih vremena)
Knjižare i knjižari 80-tih, nove tendencije (razgovor i diskusija)
19. 5. u 20 sati
Krajem osamdesetih knjižarski i nakladnički div Mladost ima monopol na tržištu. Istovremeno, grupa mladih ljudi osniva malu knjižaru Moderna vremena koja donosi nove tendencije u knjižarstvo i prezentaciju knjige i uskoro postaje kultna knjižara i mjesto susreta.
Sudjeluju: Nives Tomašević, Nenad Bartolčić, Saša Drach i Ivica Buljan

Nedjelja

Priče iz kofera (radionica i pričaonica za djecu)
20. 5 u 16 sati
Autorica slikovnica o Pandi Mandi ispripovijedat će priču o avanturama Mande i njenih prijatelja sve od odlaska na Mjesec radi nedostatka hrane i promjene klime pa do povratka na Zemlju. Djeca priču mogu slušati, ali i vođena pripovijedanjem sudjelovati u postavljanju scenografije u starom koferu. Zabava uz priču, čaj i čajne kolutiće je zagarantirana.
Voditeljica: Gordana Lukačić

Igračke od papira (radionica za djecu)
20. 5 u 17 sati
Radionica izrade svemirskih vozila, šalica za čaj i čajnika od papirnatog materijala.
Voditeljice: Gordane Lukačić i Iva Čukelj (ALU)

Knjige su zakon: Tom Gates radionica za djecu
20. 5. u 18 sati
Radionica poticanja čitanja s omiljenim junakom Tomom Gatesom i materijalima koji su obogaćeni proširenom stvarnošću. Čitamo najnoviji nastavak Toma Gatesa, slušamo pjesme Tomovog benda Psi Zombiji , pišemo nastavke pustolovina i crtamo kao Tom.
Voditeljice: Vanja Jajić i Emica Calogjera Rogić (Školska knjiga)

TKO ČITA? – Program javnog čitanja autora i autorica rođenih nakon 1980. godine
20. 5. u 19 sati
Sudjeluju: Sven Popović, Andrija Škare i Darko Šeparović

Ponedjeljak

PiČi – Piši i čitaj na otvorenom satu radionice kreativnog pisanja!
21. 5. u 18 sati
Uz motivacijske vježbe pisanja, čitat ćemo tekstove sudionika, razgovarati o pisanju i kreativnom procesu rada na tekstu.
Voditeljica: Sanja Vučković
Organiziraju: Knjižnica Vladimira Nazora i CeKaPe (Centar za kreativno pisanje)

Književna kritičarka preporučuje: Kako izabrati dobru knjigu za čitanje?
21. 5. u 19,30 sati
Sudjeluje: Jagna Pogačnik, književna kritičarka, urednica i prevoditeljica

Utorak

Panel – Prijedlozi novih kulturnih politika za poboljšanje statusa knjige
22. 5. u 16 sati
Zajednica nakladnika i knjižara i Knjižni blok

Čitamo i pišemo s piscem. Čitam da bih pisao – pišem za bih čitao.
Zašto je čitanje važno? (radionica i razgovor za srednjoškolce)
22. 5. u 17:30
Radionice i razgovori srednjoškolaca s piscima o pisanju i čitanju i njihovoj važnosti.
Sudjeluju: Maja Zrnčić (koordinatorica Nacionalne strategije za poticanje čitanja), Miroslav Mićanović i Zoran Ferić (književnici)

Razgovor s autorom – Zoran Roško
22. 5. u 19 sati
Gostuje: Zoran Roško, dobitnik ovogodišnje nagrade J.P. Kamov za roman “Minus Sapiens” (Naklada OceanMore, 2017)
Razgovor vodi: Neven Vulić (urednik, Oceanmore)

Prevoditeljski maraton
22.5. u 20 sati
Čitanje najboljih književnih prijevoda iz prošle godine.
Sudjeluju: članovi Društva hrvatskih književnih prevoditelja

Srijeda

Na djeci jezik ostaje (tribina)
Srijeda 23.5. u 18 sati
Djeca od malih nogu moraju upijati kvalitetne jezične sadržaje kako bi postali upućeni govornici hrvatskoga jezika. Zabrinjavajuće je stoga opadanja kakvoće jezika u TV emisijama namijenjenima djeci. Predstavnice Društva hrvatskih književnih prevodilaca i Društva hrvatskih audiovizualnih prevodilaca žele ukazati na taj problem najširoj javnosti.
Sudjeluju: Lara Holbling Matković i Anda Bukvić; moderira Petra Mrduljaš

Urednica predstavlja: Elena Ferrante (razgovor o autorici i knjizi)
23.5. u 19 sati
Sudjeluju: Adriana Piteša, urednica (Profil) i Ana Badurina, prevoditeljica

Odvalimo se poezijom
23. 5. u 20 sati
Nastup “G-rupe”, grupe od šest pjesnikinja koja već šestu godinu djeluje pod vodstvom Branka Čegeca. Čitanje autorskih pjesama i moguće pjesama drugih autora koji tematiziraju odnos pojedinca i grada.
Sudjeluju: Sanja Baković, Branko Čegec, Ana Martina Bakić, Ives Buljan, Suzana Kos,
Natalija Mihelin, Selma Sarajlić Kanazir

Četvrtak

Čajanka uz knjigu/Književni klub
24. 5. u 17 sati
Razgovor s posjetiteljima o knjizi Margaret Atwood „Sluškinjina priča“ i istoimenoj TV seriji.
Voditeljica: Vanja Kulaš, književna kritičarka

Pričam ti priču (radionica za djecu) – omiljene Planetopijine slikovnice
24.5. u 18.00
Zen panda, Vuk koji je ispao iz knjige, Plavetni kit, Medo koji voli grliti, Čarobne svjetiljke – samo su neke od dobro poznatih i rado čitanih Planetopijinih slikovnica koje će Vlasta i Nataša čitati djeci.

Samoizdavaštvo i brendiranje vlastitog autorskog rada (radionica)
24.5. u 19 sati
Za sve one koji bi željeli objaviti svoju knjigu a ne znaju kako, Lea Brezar će pričati o prednostima i zamkama samoizdavaštva te će prenijeti svoja iskustva.
Voditeljica: Lea Brezar, poduzetnica i spisateljica

Petak

Pročitaj….ono što želiš! (razgovor)
25. 5. u 19 sati
Je li književna preporuka imperativ ili usmjeravanje i postoje li više ili manje vrijedne knjige? Govorit ćemo o tome zašto se ne treba sramiti onoga što čitamo, zašto je važno zauzeti stav i voljeti knjigu, čak i kada se drugi u njoj ne mogu pronaći. Razgovarat ćemo i o tome kako o tim knjigama napisati ono što doista misliš i kako te to mišljenje može dovesti do nekih zbilja prekrasnih iskustava. Voditeljica: Petra Miočić, blogerica (Pročitaj to), književna kritičarka i književna urednica

VREMEPLOV
Zaboravljeni zagrebački knjižari i knjižare – Hartman, Kugli i Ćelap (predavanje, razgovor, druženje)
25. 5. u 20 sati
Zagrebačke knjižare Hartmman, Kugli i Ćelap bile su od druge polovine 19. stoljeća pa do 1948. godine centri ne samo knjiške kulture već i puno šire i više od toga – okupljališta intelektualaca, rasadnici znanja i kulturna središta za sve Zagrepčane – male i velike. U turističkim vodičima navedene su kao mjesta koja posjetitelji ne smiju propustiti vidjeti. Danas su zaboravljene, a prostori u kojima su nekada carevale knjige danas su pretvoreni u nešto posve drugo. Vrijedi se prisjetiti tih velikih ljudi i zapitati: jesu li nam knjižare i danas važne?
Sudjeluju: Čedomir Višnjić, Dubravka Petek; moderira: Sanja P. Goldstein

Četvrtak i petak

24. i 25. 5.
Prikupljanje knjiga za žene i djecu žrtve nasilja – humanitarna akcija
Zajednički provode: Rotaract Club Zagreb 1242 i Knjižni blok