The Ilica Project: Q'ART deals with the transformation of abandoned public spaces in the center of Zagreb, in its main street, Ilica. The goal is to change the urban experience in the long term through the social activities of artists, associations, universities, crafts and citizens within the community. 7. 6. – 9. 6.

The Ilica Project: Q'ART deals with the transformation of abandoned public spaces in the center of Zagreb, in its main street, Ilica. The goal is to change the urban experience in the long term through the social activities of artists, associations, universities, crafts and citizens within the community. 7. 6. – 9. 6.

Početna stranica » knjiga

Knjižni blok je neprofitna udruga koja već sedmu godinu promovira knjigu i nastoji u široj zajednici ali i državnim institucijama osvijestiti sve teži položaj knjige i svih sudionika u njezinom lancu.
Pad čitanosti i prodaje knjiga, zatvaranje izdavačkih kuća i knjižara, izostanak adekvatne kulturne politike koju prati organizacijska i infrastrukturna devastacija, fragmentiranje sektora zbog ovisnosti o nestalnim i premalim sredstvima lokalnih i državnih institucija, samo su neke od pojava koje pozivaju na uzbunu i promišljanje o alternativama.

Umire li knjiga, na koji će se način i s kojim posljedicama transformirati njezina publika? Što nastaje kada jedna kultura biva lišena književnika, urednika, dizajnera, ilustratora, grafičara, književnih kritičara i medija koji tu vrstu umjetnosti i kulture približavaju, komuniciraju i distribuiraju? Možemo li ih imati ako im ne osiguramo materijalna sredstva za proizvodnju? Kakva je naša književna produkcija i tko je njezina publika? Kako ih danas obrazujemo za kritičko čitanje?

Zapušteni i zanemareni gradski prostori imaju kapaciteta udomiti brojne organizacije civilnog društva koje proizvode kulturu i umjetnost, a nemaju svoje prostore i osnovne uvjete za rad, a svojim bi djelovanjem u lokalnim zajednicama (otvaranjem kulturnih domova, knjižnica, knjižnih kubova i drugih mjesta na kojima se promovira knjiga i čitanje) mogli podići kvalitetu života.

Projekt Ilica: Q’ART omogućit će da ta ideja zaživi barem kao gesta u okviru trajanja festivala, ali i javnu demonstraciju zahtjeva za potrebnom infrastrukturom, participativnosti i komunikacijom između kulturnih i umjetničkih radnika i onih koji konstituiraju njihovo polje – publike.

Programi koje smo predvidjeli raznoliki su i uključuju pisce, izdavače, ilustratore i dizajnere, književne kritičare, urednike i blogere, stručnjake za autorska prava, predavače i knjižničare, ali i kvizove i zabavu. I posljednje ali ne manje važno – građane, stanovnike i druge znatiželjnike. Za njih smo pripremili radionice čitanja i pisanja, knjišku oazu u kojoj će svatko moći donijeti ili odnijeti pročitanu i željenu knjigu, dok će književni kritičari, urednici i pisci biti u neposrednom kontaktu s publikom, pasioniranim čitateljima ali i onima koji se ovdje slučajno zateknu.

Tih će 8 dana, uz nadu da će s vremenom ograničeni festivalski period pretvoriti i u neku svjetliju budućnost, Ilica biti mali laboratorij ideja, umjetničkih praksi i aktivnosti, intelektualne slobode i raznolikosti – upravo ono što čini neki grad ali i svaku lokalnu zajednicu vibrantnom i produktivnom.

PROGRAM u Ilici 87

19. – 25. 5. 2018.

DONESI – ODNESI // RAZMJENA KNJIGA
19. – 25. 5. 2018.
Vikendom: od 10 do 20 sati
Radnim danom: od 15 do 20 sati

Subota

Kako sam napravila svoju prvu slikovnicu? (razgovor)
19. 5. u 12 sati
Sudjeluje: Noa Geras (ALU)

Radionica za izradu bookmarka (radionica za djecu)
19. 5 u 16 sati
Voditelji: Noa Geras i Petar Vranjković, studenti ALU

Kako se tiskaju knjige?
19. 5. u 17 sati
Gost: Tomislav Delorco, tiskar

Čitajmo naglas (mini natjecanje u čitanju naglas)
19.5. u 18 sati
Voditeljica: Snježana Berak, predsjednica Hrvatskog čitateljskog društva

VREMEPLOV
Šezdesete u Zagrebu (predavanje i razgovor)
19. 5. u 19 sati
Povodom izložbe Šezdesete u MUO prof. dr. Ivo Goldstein, suautor i urednik tvotomnog izdanja Povijest grada Zagreba (2014.) održat će predavanje „Šezdesete u Zagrebu“. To su godine velike ekonomske ekspanzije i kulturnog razvoja grada koje su udarile temelje modernog Zagreba u gospodarstvu ali i u arhitekturi, urbanizmu, kulturi i obrazovanju.
Predavač: prof. dr Ivo Goldstein


VREMEPLOV
Moderna 30 (30 – godina Modernih vremena)
Knjižare i knjižari 80-tih, nove tendencije (razgovor i diskusija)
19. 5. u 20 sati
Krajem osamdesetih knjižarski i nakladnički div Mladost ima monopol na tržištu. Istovremeno, grupa mladih ljudi osniva malu knjižaru Moderna vremena koja donosi nove tendencije u knjižarstvo i prezentaciju knjige i uskoro postaje kultna knjižara i mjesto susreta.
Sudjeluju: Nives Tomašević, Nenad Bartolčić, Saša Drach i Ivica Buljan

Nedjelja

Priče iz kofera (radionica i pričaonica za djecu)
20. 5 u 16 sati
Autorica slikovnica o Pandi Mandi ispripovijedat će priču o avanturama Mande i njenih prijatelja sve od odlaska na Mjesec radi nedostatka hrane i promjene klime pa do povratka na Zemlju. Djeca priču mogu slušati, ali i vođena pripovijedanjem sudjelovati u postavljanju scenografije u starom koferu. Zabava uz priču, čaj i čajne kolutiće je zagarantirana.
Voditeljica: Gordana Lukačić

Igračke od papira (radionica za djecu)
20. 5 u 17 sati
Radionica izrade svemirskih vozila, šalica za čaj i čajnika od papirnatog materijala.
Voditeljice: Gordane Lukačić i Iva Čukelj (ALU)

Knjige su zakon: Tom Gates radionica za djecu
20. 5. u 18 sati
Radionica poticanja čitanja s omiljenim junakom Tomom Gatesom i materijalima koji su obogaćeni proširenom stvarnošću. Čitamo najnoviji nastavak Toma Gatesa, slušamo pjesme Tomovog benda Psi Zombiji , pišemo nastavke pustolovina i crtamo kao Tom.
Voditeljice: Vanja Jajić i Emica Calogjera Rogić (Školska knjiga)

TKO ČITA? – Program javnog čitanja autora i autorica rođenih nakon 1980. godine
20. 5. u 19 sati
Sudjeluju: Sven Popović, Andrija Škare i Darko Šeparović

Ponedjeljak

PiČi – Piši i čitaj na otvorenom satu radionice kreativnog pisanja!
21. 5. u 18 sati
Uz motivacijske vježbe pisanja, čitat ćemo tekstove sudionika, razgovarati o pisanju i kreativnom procesu rada na tekstu.
Voditeljica: Sanja Vučković
Organiziraju: Knjižnica Vladimira Nazora i CeKaPe (Centar za kreativno pisanje)

Književna kritičarka preporučuje: Kako izabrati dobru knjigu za čitanje?
21. 5. u 19,30 sati
Sudjeluje: Jagna Pogačnik, književna kritičarka, urednica i prevoditeljica

Utorak

Panel – Prijedlozi novih kulturnih politika za poboljšanje statusa knjige
22. 5. u 16 sati
Zajednica nakladnika i knjižara i Knjižni blok

Čitamo i pišemo s piscem. Čitam da bih pisao – pišem za bih čitao.
Zašto je čitanje važno? (radionica i razgovor za srednjoškolce)
22. 5. u 17:30
Radionice i razgovori srednjoškolaca s piscima o pisanju i čitanju i njihovoj važnosti.
Sudjeluju: Maja Zrnčić (koordinatorica Nacionalne strategije za poticanje čitanja), Miroslav Mićanović i Zoran Ferić (književnici)

Razgovor s autorom – Zoran Roško
22. 5. u 19 sati
Gostuje: Zoran Roško, dobitnik ovogodišnje nagrade J.P. Kamov za roman “Minus Sapiens” (Naklada OceanMore, 2017)
Razgovor vodi: Neven Vulić (urednik, Oceanmore)

Prevoditeljski maraton
22.5. u 20 sati
Čitanje najboljih književnih prijevoda iz prošle godine.
Sudjeluju: članovi Društva hrvatskih književnih prevoditelja

Srijeda

Na djeci jezik ostaje (tribina)
Srijeda 23.5. u 18 sati
Djeca od malih nogu moraju upijati kvalitetne jezične sadržaje kako bi postali upućeni govornici hrvatskoga jezika. Zabrinjavajuće je stoga opadanja kakvoće jezika u TV emisijama namijenjenima djeci. Predstavnice Društva hrvatskih književnih prevodilaca i Društva hrvatskih audiovizualnih prevodilaca žele ukazati na taj problem najširoj javnosti.
Sudjeluju: Lara Holbling Matković i Anda Bukvić; moderira Petra Mrduljaš

Urednica predstavlja: Elena Ferrante (razgovor o autorici i knjizi)
23.5. u 19 sati
Sudjeluju: Adriana Piteša, urednica (Profil) i Ana Badurina, prevoditeljica

Odvalimo se poezijom
23. 5. u 20 sati
Nastup “G-rupe”, grupe od šest pjesnikinja koja već šestu godinu djeluje pod vodstvom Branka Čegeca. Čitanje autorskih pjesama i moguće pjesama drugih autora koji tematiziraju odnos pojedinca i grada.
Sudjeluju: Sanja Baković, Branko Čegec, Ana Martina Bakić, Ives Buljan, Suzana Kos,
Natalija Mihelin, Selma Sarajlić Kanazir

Četvrtak

Čajanka uz knjigu/Književni klub
24. 5. u 17 sati
Razgovor s posjetiteljima o knjizi Margaret Atwood „Sluškinjina priča“ i istoimenoj TV seriji.
Voditeljica: Vanja Kulaš, književna kritičarka

Pričam ti priču (radionica za djecu) – omiljene Planetopijine slikovnice
24.5. u 18.00
Zen panda, Vuk koji je ispao iz knjige, Plavetni kit, Medo koji voli grliti, Čarobne svjetiljke – samo su neke od dobro poznatih i rado čitanih Planetopijinih slikovnica koje će Vlasta i Nataša čitati djeci.

Samoizdavaštvo i brendiranje vlastitog autorskog rada (radionica)
24.5. u 19 sati
Za sve one koji bi željeli objaviti svoju knjigu a ne znaju kako, Lea Brezar će pričati o prednostima i zamkama samoizdavaštva te će prenijeti svoja iskustva.
Voditeljica: Lea Brezar, poduzetnica i spisateljica

Petak

Pročitaj….ono što želiš! (razgovor)
25. 5. u 19 sati
Je li književna preporuka imperativ ili usmjeravanje i postoje li više ili manje vrijedne knjige? Govorit ćemo o tome zašto se ne treba sramiti onoga što čitamo, zašto je važno zauzeti stav i voljeti knjigu, čak i kada se drugi u njoj ne mogu pronaći. Razgovarat ćemo i o tome kako o tim knjigama napisati ono što doista misliš i kako te to mišljenje može dovesti do nekih zbilja prekrasnih iskustava. Voditeljica: Petra Miočić, blogerica (Pročitaj to), književna kritičarka i književna urednica

VREMEPLOV
Zaboravljeni zagrebački knjižari i knjižare – Hartman, Kugli i Ćelap (predavanje, razgovor, druženje)
25. 5. u 20 sati
Zagrebačke knjižare Hartmman, Kugli i Ćelap bile su od druge polovine 19. stoljeća pa do 1948. godine centri ne samo knjiške kulture već i puno šire i više od toga – okupljališta intelektualaca, rasadnici znanja i kulturna središta za sve Zagrepčane – male i velike. U turističkim vodičima navedene su kao mjesta koja posjetitelji ne smiju propustiti vidjeti. Danas su zaboravljene, a prostori u kojima su nekada carevale knjige danas su pretvoreni u nešto posve drugo. Vrijedi se prisjetiti tih velikih ljudi i zapitati: jesu li nam knjižare i danas važne?
Sudjeluju: Čedomir Višnjić, Dubravka Petek; moderira: Sanja P. Goldstein

Četvrtak i petak

24. i 25. 5.
Prikupljanje knjiga za žene i djecu žrtve nasilja – humanitarna akcija
Zajednički provode: Rotaract Club Zagreb 1242 i Knjižni blok