The Ilica Project: Q'ART deals with the transformation of abandoned public spaces in the center of Zagreb, in its main street, Ilica. The goal is to change the urban experience in the long term through the social activities of artists, associations, universities, crafts and citizens within the community. 7. 6. – 9. 6.

The Ilica Project: Q'ART deals with the transformation of abandoned public spaces in the center of Zagreb, in its main street, Ilica. The goal is to change the urban experience in the long term through the social activities of artists, associations, universities, crafts and citizens within the community. 7. 6. – 9. 6.

Projekt u Ilici započinje 2000. godine, kada se na inicijativu Aleksandra Battiste Ilića pokreće projekt Community Art i udruga Community Art / Umjetnost zajednice, koja je svoje sjedište i aktivnosti imala na adresi Ilica 89 u Zagrebu, u nekadašnjoj dvorišnoj zgradi bivšeg obrta za šivanje, napuštenog početkom 90-tih godina 20. stoljeća.

Aktivnosti projekta obuhvaćale su različite kulturno umjetničke intervencije i prakse koje su proizvodile društveno angažirane oblike umjetnosti u zajednici. Uključeni akteri/ice svojom su gestom problematizirali i uključili aktualne probleme te senzibilizirali socijalnu empatiju i solidarne odnose među stanovnicima. Iz lokalnog projekta potom se razvija međunarodni projekt Contemporary Community Network u drugim gradovima, te niz drugih intervencija s istom misijom.

 

 

Uporište je često bilo u javnim akcijama koje su se događale upravo u tom javnom prostoru, u Ilici i Frankopanskoj ulici, kao dio novih umjetničkih praksi, konceptualne umjetnosti i performansa koji se razvijaju od 60-tih godina prošlog stoljeća.
Kroz specifično iskustvo društveno-političkog konteksta, prostora i vremena, u kojem te umjetničke prakse nastaju, unutar kojega se razvijaju, uspjele su doprinijeti globalnim umjetničkim tokovima te su činile vitalni dio transformativnog community pokreta.

2001. započinje i Community Art škola za umjetnost i teoriju. Škola je većinu aktivnosti imala u istom zagrebačkom kvartu, u Medulićevoj 17, prilaznoj ulici Ilice. Djelovala je kao stalni javni forum, ali i postdisciplinarni program za studente/ice različitih fakulteta, s naglaskom na društvene prakse, umjetnost u zajednici, socijalnu percepciju, socijalne inovacije, u okviru brojnih kolaborativnih projekata. Takve prakse Battista Ilić nastavlja od 2004. na odsjeku za Nove medije Akademije likovnih umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu u Ilici 85, gdje nastavu provodi kroz projekte upravo na ulici, javnom prostoru, i u zajednici.

Projekt Ilica 2018. svojevrsni je nastavak procesa započetih prije gotovo dva desetljeća, koji se vratio vitalniji nego ikad, kao petogodišnji projekt kojemu je cilj aktivno potaknuti kulturno-umjetnički razvoj grada Zagreba razvijanjem kolektivne vizije i odgovarajućih modela sudioničkog upravljanja zapuštenim prostorima, uključivanjem umjetnika, organizacija civilnog društva, obrazovnih institucija, obrta i stanovnika. Okvir od pet godina zamišljen je kao podizanje zapuštene kulturne infrastrukture kroz istraživanje i praksu na temelju kojih ćemo razvijati strateške smjernice za daljnje djelovanje te uspostavljanje odgovarajućih modela održivog korištenja praznih gradskih prostora danas.

Svjesni vremena u kojem živimo i djelujemo, strukturiranog ponajviše socio-ekonomskim kontekstom, kao i specifičnostima tranzicijskog postsocijalističkog nasljeđa, u narednim ćemo se godinama, u okviru šireg projekta, također baviti materijalnim uvjetima i edukativnim potencijalima kulturne i umjetničke proizvodnje te dosezima njihove društvene funkcije u vremenu neoliberalnih politika, ali i urbanističkim aspektima zagrebačke deindustrijalizacije te posljedicama deurbanizacije.

 

 

Festivalski dio Projekt Ilica: Q’ART održavat će se od 18. do 25. svibnja i oživjet će dvadesetak ispražnjenih lokacija u Ilici te ih ispuniti bogatim i raznovrsnim kulturno-umjetničkim programom: izložbama, koncertima, plesnim izvedbama i performansima, edukativnim radionicama za djecu i odrasle, uličnim revijama, buvljakom, projekcijama filmova na otvorenom i drugim pop-up događajima iznenađenja.

Integralna je vizija projekta pokretanje kulturno-umjetničke proizvodnje u interakciji s lokalnom zajednicom, koja će komunicirati s društvom i vremenom u kojem nastaje te pokušati osigurati mehanizme koji će biti pokretačka snaga u procesima širenja zaboravljene društvenosti i kulture u zajednici.