The Ilica Project: Q'ART deals with the transformation of abandoned public spaces in the center of Zagreb, in its main street, Ilica. The goal is to change the urban experience in the long term through the social activities of artists, associations, universities, crafts and citizens within the community. 7. 6. – 9. 6.

Organizatori i suradnici,
Photo: Marina Paulenka

Napušteni prostori u Ilici ponovno žive! Počinje Projekt Ilica: Q’Art

Tjedan dana umjetničkog, književnog, plesnog, glazbenog i fimskog programa

Projekt Ilica: Q’Art od 18. do 25.5. otvara svoja vrata i prozore i poziva sve građane, no i posjetitelje našeg grada, na mnoštvo glazbenih, književnih, plesnih, filmskih, umjetničkih i ostalih programa. Ovaj petogodišnji razvojni projekt autorski potpisuju i organiziraju Aleksandar Battista Ilić i Ivana Nikolić Popović, uz suorganizaciju Akademije likovnih umjetnosti (ALU),Grada Zagreba, Hrvatskog klastera konkurentnosti kreativnih i kulturnih industrija te uz pokroviteljstvo Ministarstva kulture i Ministarstva državne imovine, Sveučilišta u Zagrebu i Turističke zajednice grada Zagreba.

Programi će se održavati na Rokovom perivoju (umjetnost, glazba), parku ALU, u 9 praznih dvorišnih prostora (izložbe, likovne radionice, knjige), a 20 uličnih izloga postaje izložbeni prostor studenata i umjetnika. Britanskom trgu te u parku između Ilice i Dalmatinske gdje će se svakoga dana prikazivati filmovi za djecu i odrasle na otvorenom. Posjetitelje očekuje 26 umjetničkih i participativnih radionica, 19 predavanja i prezentacija, 16 umjetničkih performansa, 9 umjetničkih izložbi te 8 koncerata klasične i jazz glazbe. A sve to ne bi bilo moguće bez partnera i prijatelja projekta: Arhitektonskog fakulteta, FabLaba, Cocktail Weeka, HDS-a, Knjižnog bloka, HRT-a, Digitalnog radija 808, Plesnog centra Tala, Zagreb Film Festival-a, Sindikat-a biciklista i Art Park-a.

Začetak ovog projekta pronalazimo već 2000. godine, kada je Aleksandar Battista Ilić započeo s Community Art-om, u napuštenom dvorišnom prostoru Ilice 89, što pokazuje kontinuirani ozbiljan rad na ovom projektu. Iza g.Battiste je iznimno aktivističko iskustvo, brojni projekti i međunarodna umjetnička karijera, pokretač je i autor Projekta Ilica: Q’Art, konceptualni angažirani umjetnik s vizijom i performer, pokretač kolektivnih, participativnih umjetničkih praksi te dekan ALU. Druga članica ovog umjetničkog tima, Ivana Nikolić Popović predsjednica je HKKKKI, autorica projekta Mreže kreativnih gradova, predsjednica udruge Mreže za razvoj i kreativnost, dopredsjednica Zajednice kreativne industrije pri HGK i naposljetku umjetnica poduzetničkog duha.

Vrijednost projekta prepoznali su brojni novinari na konferenciji za medije te sponzori Mastercard, Julius Meinl, Coca-Cola Hellenic, Igepa Plana, Pivnica Medvedgrad, KerschOffset i HOK.

Projekt Ilica i KNAP joined forces

Uvijek nas vesele nove suradnje! Organizatori Projekta Ilica: Q’Art, Aleksandar Battista Ilić i Ivana Nikolić Popović posjetili su Centar kulture na Peščenici, popularni KNAP. A onda su sudionici Kustoskih platformi iz KNAP-a preselili u Ilicu 69 i ALU. U Ilici 69 Siniša Labrovića i Marijana Crtalića održali su radionicu performansa. A Goran Sergej Pristaša u ALU je održao predavanje ‘Pogled iz materije’.
Danas nastavljamo dalje s lecture performansom Multimedijske umjetnice Dragane Sapanjoš u ALU u 18 sati.