Aleksandar Battista Ilić

Aleksandar Battista Ilić, umjetnik i istraživač, inovator kreativnog obrazovanja. Dekan Akademije likovnih umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu i izvanredni profesor na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu. Izlagao je u brojnim svjetskim muzejima moderne i suvremene umjetnosti u: Berlinu, Stockholmu, Dublinu, Beču, Kyotu, New Yorku, Lyonu, Budimpešti, Barceloni, Leonu, Karlsruheu…

Bavi se multimedijalnom i multidisciplinarnom umjetnošću, performansom, fotografijom, videom, digitalnim filmom i teorijom. Autor i koautor je brojnih međunarodnih umjetničkih i kulturno-aktivističkih projekata. Umjetnički rad mu je uvršten u mnoge svjetske i domaće antologije, knjige i publikacije poput Primary Documents u izdanju The Museum of Modern Art, iz New Yorka; Pojmovnika suvremene umjetnosti, Horetzky, Zagreb; Vlees & Beton, Gent; i drugih. U suradnji s drugim umjetnicima producirao je i izveo niz multimedijalnih i kazališnih performansa u nekoliko europskih institucija i muzeja (Kunsthalle Basel i Tanzquartier Beč, Muzej modene umjetnosti, Dublin).

Kao povremeni gost predavač imao je predavanja o multimediji, performansu, fotografiji i eksperimentalnom film na nekoliko europskih centara za umjetnost i sveučilišta, poput Centra i Akademije za nove medije u Karlsruheu.
Bio član brojnih vijeća i radnih skupina, između ostalog i Vijeća umjetničkog područja Sveučilišta u Zagrebu i radne skupine za izradu strategije studija i studiranja Sveučilišta u Zagrebu te je jedan od pokretača Centra sa umjetnička istraživanja Sveučilišta u Zagrebu. Organizirao je niz edukacijskih programa s područja digitalnih medija i multidisciplinarne umjetnosti, što nastavlja i kao profesor na Odsjeku za animirani film i nove medije – Akademije likovnih umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu. 2001. započinje Community art/Umjetnost u zajednici, dugogodišnji edukativno-istraživački projekt koji u etapama razvija sve do danas.

Ivana Nikolić Popović

Ivana Nikolić Popović rođena je 1966. godine u Zagrebu. Pohađala i diplomirala na Tekstilno tehnološkom fakultetu u Zagrebu, pohađala Accademia di belle Arti u Veneciji u trajanju od godinu dana i pohađala i diplomirala na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu odjel Slikarstva. Kraće vrijeme je živjela i radila u Americi. Pokrenula je nekoliko poduzentničkih projekata, a trenutno uspješno vodi vlastitu tvrtku Brendsfera, predsjednica je udruge Mreža za razvoj i kreativnost – MRAK te kao predavačica deset godina je predavala na Tekstilno tehnološkom fakultetu na kolegiju Prezentacijski praktikum i četiri godine na kolegiju Modna ilustracija, a 2017 izabrana kao vanjski suradnik Akademije likovnih umjetnosti na interdisciplinarnom kolegiju Kreativni laboratorij.

Za svoj rad primila je nekoliko značajnih nagrada. Kao EU Ambasadorica poduzetništva žena od 2010. godine je držala mnoge radionice i motivacijska predavanja. Odlično poznaje područje brendiranja, komunikacije, kreativnosti i područje kreativnih i kulturnih industrija. Posjeduje veliko iskustvo u razvoju i koordinaciji komunikacijskih i brending projekata iz područja vladinih projekata, DOP, kreativnih i kulturnih industrija, kulture, edukacije, umjetnosti.

Osim umjetničkih projekata i izložbi objavila je i brojne članke iz područja kreativnosti i odnosa s javnošću te održava predavanja kao gost predavač i sudjelovala u izradi mnogih razvojnih strategija. 2012. godine je upisala doktorski studij na Akademiji likovnih umjetnosti na temu „Multi-dimenzionalni likovno-umjetnički elementi i percepcija kao alat za razvoj kreativnosti“. 2013. godine izabrana je za predsjednicu Hrvatskog klastera konkurentnosti kreativnih i kulturnih industrija, a 2017 godine izabrana za zamjenicu predsjednika Zajednice kreativnih i kulturnih industrija pri HGK.

Autorica je i voditeljica mnogih društveno angažiranih i kulturno-umjetničkih projekata od kojih su neki recentniji Kreativni gradovi Hrvatske, Projekt Ilica, Mjesec kreativnih i kulturnih industrija, Dani kreativnosti i inovativnosti, Nagrada za kreativnost i inovativnost.