Aleksandar Battista Ilić

Aleksandar Battista Ilić je umjetnik i istraživač, inovator kreativnog obrazovanja. 2001. godine pokrenuo je Community art/Umjetnost u zajednici, dugogodišnji edukativno-istraživački projekt koji se u etapama razvija sve do danas.

Dugi niz godina bavi se multimedijalnom i multidisciplinarnom umjetnošću, performansom, fotografijom, videom, digitalnim filmom i teorijom. Autor je i koautor brojnih međunarodnih umjetničkih i kulturno-aktivističkih projekata.

Umjetnički rad mu je uvršten u mnoge svjetske i domaće antologije, knjige i publikacije poput Primary Documents u izdanju The Museum of Modern Art, iz New Yorka; Pojmovnika suvremene umjetnosti, Horetzky, Zagreb; Vlees & Beton, Gent; i drugih.

Samostalno je izlagao u brojnim svjetskim muzejima moderne i suvremene umjetnosti u Berlinu, Stockholmu, Dublinu, Beču, Kyotu, New Yorku, Lyonu, Budimpešti, Barceloni, Leonu, Karlsruheu…

U suradnji s drugim umjetnicima producirao je i izveo niz multimedijalnih i kazališnih performansa u nekoliko europskih institucija i muzeja (Kunsthalle Basel i Tanzquartier Beč, Muzej moderne umjetnosti, Dublin).

Bio je dekan Akademije likovnih umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu na kojoj i dalje radi kao izvanredni profesor na Odsjeku za animirani film i nove medije.
Organizirao je niz edukacijskih programa s područja digitalnih medija i multidisciplinarne umjetnosti, a kao gost predavač održao je brojna predavanja o multimediji, performansu, fotografiji i eksperimentalnom filmu u nekoliko europskih sveučilišta te centara za umjetnost poput Centra i Akademije za nove medije u Karlsruheu.
U okviru svog znanstvenog rada bio je član brojnih vijeća i radnih skupina, između ostalog i Vijeća umjetničkog područja Sveučilišta u Zagrebu i radne skupine za izradu strategije studija i studiranja Sveučilišta u Zagrebu te je jedan od pokretača Centra za umjetnička istraživanja Sveučilišta u Zagrebu.

Ivana Nikolić Popović

Ivana Nikolić Popović je rođena u Zagrebu gdje je i diplomirala na Tekstilno tehnološkom fakultetu te na Akademiji likovnih umjetnosti (Slikarski odsjek).
Pohađala je Accademia di belle Arti u Veneciji, a 2012. godine upisala je doktorski studij na Akademiji likovnih umjetnosti na temu „Multi-dimenzionalni likovno-umjetnički elementi i percepcija kao alat za razvoj kreativnosti“.

Umjetnički rad joj je baziran na projektima za zajednicu i iz zajednice, za društvo i iz društva baziranim na komunikaciji, interakciji, participativnosti, umrežavanju, stvaranju novih društvenih veza, klastera, identiteta, koncepata i sofisticiranih organičkih konstrukcija i povezivanju svega toga u funkcionalne forme.
U fokusu su joj kao umjetnici, ali i kao poduzetnici, interakcije, komunikacije, umrežavanje, organičke konstrukcije te stvaranje i prepoznavanje identiteta svega što ju okružuje i izgrađuje.

U području znanosti ostavila je trag kao autorica brojnih članaka iz područja kreativnosti i odnosa s javnošću. Predavala je na Tekstilno tehnološkom fakultetu (kolegiji: Prezentacijski praktikum i Modna ilustracija), a bila je i vanjski suradnik Akademije likovnih umjetnosti na interdisciplinarnom kolegiju Kreativni laboratorij. Kao gost predavač surađivala je i s fakultetima, veleučilištima i visokim školama – VERN, FOI, ZŠEM, EFZG, EFOS.

Pokrenula je nekoliko poduzetničkih projekata, a trenutno uspješno vodi vlastitu tvrtku Brendsfera. Ujedno je i predsjednica Klastera konkurentnosti kreativnih i kulturnih industrija, predsjednica udruge Mreža za razvoj i kreativnost – MRAK te zamjenica predsjednika Zajednice kreativnih i kulturnih industrija pri HGK. Kao EU Ambasadorica poduzetništva žena od 2010. godine održala je mnoge radionice i motivacijska predavanja, a za svoj rad primila je nekoliko značajnih nagrada.
Autorica je i voditeljica brojnih društveno angažiranih i kulturno-umjetničkih projekata Kreativni gradovi Hrvatske / Projekt Ilica: Q’ART / Mjesec kreativnih i kulturnih industrija / Dani kreativnosti i inovativnosti / Nagrada za kreativnost i inovativnost