Projekt Ilica: Q’ART bavi se transformacijom napuštenih javnih prostora u središtu Zagreba, odnosno u njegovoj glavnoj ulici Ilici.

CILJ projekta je dugoročno promijeniti urbano iskustvo kroz društveno djelovanje umjetnika, udruga, sveučilišta, obrta i građana unutar zajednice.

• Projekt u Ilici započeo je 2000. godine, kada se na inicijativu Aleksandra Battiste Ilića pokreće projekt Community Art i udruga Community Art / Umjetnost zajednice.

• Aktivnosti projekta obuhvaćale su različite kulturno umjetničke intervencije i prakse koje su proizvodile društveno angažirane oblike umjetnosti u zajednici. Uključeni su gestom ukazivali na aktualne probleme te senzibilizirali socijalnu empatiju i solidarne odnose među stanovnicima.

• Uporište projekta bilo je u javnim akcijama koje su se događale u prostorima Ilice kao dio novih umjetničkih praksi, konceptualne umjetnosti i performansa koji se razvijaju od 60-tih godina prošlog stoljeća.

• Iz lokalnog projekta razvio se međunarodni projekt Contemporary Community Network u drugim gradovima te niz drugih intervencija s istom misijom.

• 2001. započinje Community Art škola za umjetnost i teoriju koja je djelovala kao stalni javni forum, ali i postdisciplinarni program za studente s naglaskom na društvene prakse, umjetnost u zajednici, socijalnu percepciju te socijalne inovacije, u okviru brojnih kolaborativnih projekata.

Od 2004. Battista Ilić nastavlja takve prakse na odsjeku za Nove medije Akademije likovnih umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu gdje nastavu provodi kroz projekte upravo na ulici, javnom prostoru, i u zajednici.

MISIJA: Mislimo globalno, projektom Ilica Q’ART djelujemo lokalno.

Umjetnošću povezujemo zajednicu. Uključivost i partnerstvo vidimo kao jedini pravi put.

“Održiva budućnost” glavna je TEMA oživljenog projekta koji podrazumijeva uključenost zajednice i odgovoran odnos prema prirodi.

ART koncept uključuje sve umjetničke, socijalne I društvene taktike za odgovorno promišljanje budućnosti, pravednosti, slobode i kvalitete života.

Projekt Ilica: Q’ART 2017. svojevrsni je nastavak procesa započetih prije gotovo dva desetljeća, koji se vratio vitalniji nego ikad.

• Istraživačkom dijelu projekta zadan je okvir od pet godina koji je zamišljen kao vrijeme revitalizacije zapuštene kulturne infrastrukture kroz istraživanje i praksu na temelju kojih će se razvijati strateške smjernice za daljnje djelovanje te uspostavljanje odgovarajućih modela održivog korištenja praznih gradskih prostora.

Plan je aktivno potaknuti kulturno-umjetnički razvoj grada Zagreba razvijanjem kolektivne vizije i odgovarajućih modela sudioničkog upravljanja zapuštenim prostorima, uključivanjem umjetnika, organizacijom civilnog društva, obrazovnih institucija, obrta i stanovnika.

Festivalski dio Projekta Ilica: Q’ART oživljava najdužu zagrebačku ulicu, ali i njene prazne i zapuštene prostore koje ispunjava bogatim i raznovrsnim kulturno-umjetničkim programima.

• Izložbe, koncerti, plesne izvedbe i performansi, edukativne radionice za djecu i odrasle, ulične revije, buvljak, projekcije filmova na otvorenom i drugi pop-up događaji sastavni su dio projekta u svakom terminu održavanja.

VIZIJA – Kako se odnosimo prema prirodi, a kako prema društvu?!
Kvaliteta života u zajednici ovisi upravo o tim odnosima. Kultura i umjetnost sliku društva mogu uljepšati, ali njihova dublja i veća svrha je da ukazuju na ono što pojedinac i društvo moraju mijenjati kako bi život zajednice učinili smislenijim.

Kvaliteta i smislenost važne su komponente održivog razvoja. Samo takav razvoj garancija je budućnosti kakvu priželjkujemo. Za sebe i za generacije koje dolaze.