Projekt Ilica: Q’ART bavi se transformacijom napuštenih javnih prostora u središtu Zagreba, odnosno u njegovoj glavnoj ulici Ilici.

CILJ projekta je dugoročno promijeniti urbano iskustvo kroz društveno djelovanje umjetnika, udruga, sveučilišta, obrta i građana unutar zajednice.

Projekt u Ilici započeo je 2000. godine, kada se na inicijativu Aleksandra Battiste Ilića pokreće projekt Community Art i udruga Community Art / Umjetnost zajednice.

Aktivnosti projekta obuhvaćale su različite kulturno umjetničke intervencije i prakse koje su proizvodile društveno angažirane oblike umjetnosti u zajednici. Uključeni su gestom ukazivali na aktualne probleme te senzibilizirali socijalnu empatiju i solidarne odnose među stanovnicima.

Uporište projekta bilo je u javnim akcijama koje su se događale u prostorima Ilice kao dio novih umjetničkih praksi, konceptualne umjetnosti i performansa koji se razvijaju od 60-tih godina prošlog stoljeća.

Iz lokalnog projekta razvio se međunarodni projekt Contemporary Community Network u drugim gradovima te niz drugih intervencija s istom misijom.

2001. započinje Community Art škola za umjetnost i teoriju koja je djelovala kao stalni javni forum, ali i postdisciplinarni program za studente s naglaskom na društvene prakse, umjetnost u zajednici, socijalnu percepciju te socijalne inovacije, u okviru brojnih kolaborativnih projekata.

Od 2004. Battista Ilić nastavlja takve prakse na odsjeku za Nove medije Akademije likovnih umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu gdje nastavu provodi kroz projekte upravo na ulici, javnom prostoru, i u zajednici.

MISIJA: Mislimo globalno, projektom Ilica Q’ART djelujemo lokalno.

Umjetnošću povezujemo zajednicu. Uključivost i partnerstvo vidimo kao jedini pravi put.

“Održiva budućnost” glavna je TEMA oživljenog projekta koji podrazumijeva uključenost zajednice i odgovoran odnos prema prirodi.

ART koncept uključuje sve umjetničke, socijalne I društvene taktike za odgovorno promišljanje budućnosti, pravednosti, slobode i kvalitete života.

Projekt Ilica: Q’ART 2017. svojevrsni je nastavak procesa započetih prije gotovo dva desetljeća, koji se vratio vitalniji nego ikad.

Istraživačkom dijelu projekta zadan je okvir od pet godina koji je zamišljen kao vrijeme revitalizacije zapuštene kulturne infrastrukture kroz istraživanje i praksu na temelju kojih će se razvijati strateške smjernice za daljnje djelovanje te uspostavljanje odgovarajućih modela održivog korištenja praznih gradskih prostora.

Plan je aktivno potaknuti kulturno-umjetnički razvoj grada Zagreba razvijanjem kolektivne vizije i odgovarajućih modela sudioničkog upravljanja zapuštenim prostorima, uključivanjem umjetnika, organizacijom civilnog društva, obrazovnih institucija, obrta i stanovnika.

Festivalski dio Projekta Ilica: Q’ART oživljava najdužu zagrebačku ulicu, ali i njene prazne i zapuštene prostore koje ispunjava bogatim i raznovrsnim kulturno-umjetničkim programima.

Izložbe, koncerti, plesne izvedbe i performansi, edukativne radionice za djecu i odrasle, ulične revije, buvljak, projekcije filmova na otvorenom i drugi pop-up događaji sastavni su dio projekta u svakom terminu održavanja.

VIZIJA – Kako se odnosimo prema prirodi, a kako prema društvu?!

Kvaliteta života u zajednici ovisi upravo o tim odnosima. Kultura i umjetnost sliku društva mogu uljepšati, ali njihova dublja i veća svrha je da ukazuju na ono što pojedinac i društvo moraju mijenjati kako bi život zajednice učinili smislenijim.

Kvaliteta i smislenost važne su komponente održivog razvoja. Samo takav razvoj garancija je budućnosti kakvu priželjkujemo. Za sebe i za generacije koje dolaze.