Organizatori i suradnici,
Photo: Marina Paulenka

Napušteni prostori u Ilici ponovno žive! Počinje Projekt Ilica: Q’Art

Tjedan dana umjetničkog, književnog, plesnog, glazbenog i fimskog programa

Projekt Ilica: Q’Art od 18. do 25.5. otvara svoja vrata i prozore i poziva sve građane, no i posjetitelje našeg grada, na mnoštvo glazbenih, književnih, plesnih, filmskih, umjetničkih i ostalih programa. Ovaj petogodišnji razvojni projekt autorski potpisuju i organiziraju Aleksandar Battista Ilić i Ivana Nikolić Popović, uz suorganizaciju Akademije likovnih umjetnosti (ALU),Grada Zagreba, Hrvatskog klastera konkurentnosti kreativnih i kulturnih industrija te uz pokroviteljstvo Ministarstva kulture i Ministarstva državne imovine, Sveučilišta u Zagrebu i Turističke zajednice grada Zagreba.

Programi će se održavati na Rokovom perivoju (umjetnost, glazba), parku ALU, u 9 praznih dvorišnih prostora (izložbe, likovne radionice, knjige), a 20 uličnih izloga postaje izložbeni prostor studenata i umjetnika. Britanskom trgu te u parku između Ilice i Dalmatinske gdje će se svakoga dana prikazivati filmovi za djecu i odrasle na otvorenom. Posjetitelje očekuje 26 umjetničkih i participativnih radionica, 19 predavanja i prezentacija, 16 umjetničkih performansa, 9 umjetničkih izložbi te 8 koncerata klasične i jazz glazbe. A sve to ne bi bilo moguće bez partnera i prijatelja projekta: Arhitektonskog fakulteta, FabLaba, Cocktail Weeka, HDS-a, Knjižnog bloka, HRT-a, Digitalnog radija 808, Plesnog centra Tala, Zagreb Film Festival-a, Sindikat-a biciklista i Art Park-a.

Začetak ovog projekta pronalazimo već 2000. godine, kada je Aleksandar Battista Ilić započeo s Community Art-om, u napuštenom dvorišnom prostoru Ilice 89, što pokazuje kontinuirani ozbiljan rad na ovom projektu. Iza g.Battiste je iznimno aktivističko iskustvo, brojni projekti i međunarodna umjetnička karijera, pokretač je i autor Projekta Ilica: Q’Art, konceptualni angažirani umjetnik s vizijom i performer, pokretač kolektivnih, participativnih umjetničkih praksi te dekan ALU. Druga članica ovog umjetničkog tima, Ivana Nikolić Popović predsjednica je HKKKKI, autorica projekta Mreže kreativnih gradova, predsjednica udruge Mreže za razvoj i kreativnost, dopredsjednica Zajednice kreativne industrije pri HGK i naposljetku umjetnica poduzetničkog duha.

Vrijednost projekta prepoznali su brojni novinari na konferenciji za medije te sponzori Mastercard, Julius Meinl, Coca-Cola Hellenic, Igepa Plana, Pivnica Medvedgrad, KerschOffset i HOK.

Projekt Ilica i KNAP joined forces

Uvijek nas vesele nove suradnje! Organizatori Projekta Ilica: Q’Art, Aleksandar Battista Ilić i Ivana Nikolić Popović posjetili su Centar kulture na Peščenici, popularni KNAP. A onda su sudionici Kustoskih platformi iz KNAP-a preselili u Ilicu 69 i ALU. U Ilici 69 Siniša Labrovića i Marijana Crtalića održali su radionicu performansa. A Goran Sergej Pristaša u ALU je održao predavanje ‘Pogled iz materije’.
Danas nastavljamo dalje s lecture performansom Multimedijske umjetnice Dragane Sapanjoš u ALU u 18 sati.