Poznatom krilaticom iz naslova na najbolji se način mogu opisati aktivnosti inicijatora Projekta Ilica: Q’ART, Aleksandra Battiste Ilića I Ivane Nikolić Popović koji su kao cilj projekta postavili promjenu urbanog iskustva kroz društveno djelovanje umjetnika, udruga, sveučilišta, obrtnika, građana, ukratko – zajednice.
Glavna je tema I umjetnički koncept projekta – održiva budućnost, a taj pojam podrazumijeva uključenje svih umjetničkih, socijalnih I društvenih taktika za odgovorno promišljanje budućnosti, pravednosti, slobode, kvalitete i dostojanstvenosti života. Koncept podrazumijeva poštivanje I uvažavanje svih potreba zajednice propitujući kako se odnosimo međusobno, a kako prema prirodi (fokus projekta je na Sljemenu), koja je presudna za preživljavanje nas kao vrste?
Kvaliteta života u zajednici ovisi upravo o tim odnosima I to je ono na što aktivnosti projekta ukazuju na svim razinama. Kultura je ta koja sliku društva može uljepšati, ali njena je dublja i veća svrha da ukazuje na ono što pojedinac i društvo moraju mijenjati kako bi život zajednice učinili smislenijim.
Kvaliteta i smislenost važne su komponente održivog razvoja.
Samo takav razvoj garancija je budućnosti kakvu priželjkujemo. Za sebe i za generacije koje dolaze.
Stavovi su to koje inicijatori projekta uvijek iznova naglašavaju. I zato – mislimo globalno, projektom Ilica Q’ART djelujemo lokalno.
Umjetnošću povezujemo zajednicu. Jer uključivost i partnerstvo vidimo kao jedini pravi put.